Wat is talent en hoe herkennen wij talent?

Wat is talent en hoe herkennen wij talent

Een getalenteerde sporter is in trainingen en wedstrijden beter dan, de meeste van, zijn of haar leeftijdgenoten en heeft de potentie om de top te halen.

Persoonsgebonden kwaliteiten:

  • Fysiek
  • Techniek
  • Tactiek
  • Mentaal

Omgeving (invloed):

  • Ouders, vrienden, familie
  • Buurt waar je opgroeit
  • Competitiestructuur
  • Trainers
  • School

Het start met talentherkenning, en daarna talentontwikkeling. We kijken naar vier verschillende kenmerken waarop we talent kunnen begeleiden en ontwikkelen.

Technische kwaliteiten:

Aannemen, dribbelen, drijven, passen, schieten, koppen, blokken, sliding.

Hoe is zijn balcontrole en aanname, kan hij een tegenstander passeren, ballen inspelen op de juiste snelheid, kan hij een bal afpakken en kan de speler dit ook wanneer de druk toeneemt tijdens de wedstrijd.

Tactische kwaliteiten:

Geef hij een steekpass op het juiste moment, speelt hij iemand in de voeten aan of in de diepte, weet hij op het juiste moment de ruimte te vinden aan de andere kant. Hoe speelt zijn eigen tegenstander en hoe speelt het andere team. Kortom het spelinzicht.

Fysieke kwaliteiten:

Hoe is je explosiviteit en je snelheid. Ben je sterk genoeg om te duelleren.

Genetisch is je explosiviteit en snelheid al bepaald. Om dit te verbeteren gaat het dus maar om enkele procenten. Een voetbaltalent moet dus zeker deze eigenschappen bezitten om zich verder te ontwikkelen.

Mentale kwaliteiten:

Los van zijn fysieke en technische kwaliteiten en competenties moet hij een winnaar zijn. Een winnaar is iemand die ten alle tijden altijd wil leren en winnen, altijd beter wil worden, iemand die kan omgaan met succes maar ook met falen. Veel dingen kun je nog aanleren en verder ontwikkelen maar passie voor het spel is misschien wel genetisch bepaald. Het gaat om prestaties in de zin van leergierigheid, dat ze zich elke dag willen verbeteren. Dat is een lang proces. De intrinsieke motivatie is daarin belangrijk. Wij als trainer/coach moeten de spelers hierbij helpen.

Praten over talent, spelertjes bestempelen als talent en het scouten van erg jonge voetballers blijft een gevoelig onderwerp. Mijn mening is om spelers zo lang mogelijk in zijn/haar vertrouwde omgeving te laten. Uit onderzoek van de KNVB blijkt ook dat het schadelijk is voor het kind om te scouten onder de 10 jaar.

In 2007 liet de KNVB onderzoek uitvoeren waaruit bleek dat scouten onder de tien jaar schadelijk is voor het kind. Kinderen worden uit hun vertrouwde omgeving gehaald, trainen zes keer per week en houden geen tijd over voor ontwikkeling op andere gebieden. Bovendien zorgt de druk om te presteren voor stress. Voor de grote groep jongens die de top uiteindelijk niet haalt, rest desillusie. The Guardian beschreef vorig jaar uitgebreid hoe ‘afgeschreven talent’ mentaal worstelt. Er is ook geen garantie voor later succes. Bovendien is uit verschillende onderzoeken gebleken dat vroege talentidentificatie en specialisatie geen garantie geven op later succes. Talent blijkt zich namelijk niet lineair te ontwikkelen. Zo kan het dat spelers die rond de acht jaar heel snel en behendig zijn, deze kwaliteiten na hun groeispurt weer verliezen. Andersom geldt het ook: sommige spelers in de absolute wereldtop zijn pas na hun tiende jaar ontdekt. Onderzoekt heeft aangetoond dat sporters zich niet te vroeg moeten specialiseren op één sport maar hierin moeten variëren, breed motorisch opleiden. Een goed model hiervoor is het Athletic Skills Model (ASM). Dit zorgt voor betere prestaties, minder blessures, meer creativiteit en meer plezier! Voor meer informatie: https://www.athleticskillsmodel.nl/    

Lees het stuk in De Correspondent hieronder:

De jeugdopleiding van AZ Alkmaar heeft zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld. Spelers uit de eigen opleiding die het betaalde voetbal hebben gehaald zijn onder andere Stengs, Koopmeiners, Wijndal, Boadu, Lens, Hoedt, Vormer, Til, Narsingh, Maher, Vlaar. 

Talent = aanleg x leervermogen x tijd. 

Aanleg kun je onderverdelen in cognitieve capaciteit, fysieke capaciteit, temperament. Aanleg is alles waarmee een speler geboren is.

Leervermogen staat voor ontwikkeling. De mate waarin hij in staat is om zich te ontwikkelen tot een betere speler.

Bouwstenen van Talent: Snel bewegen. Snel denken | instelling. zachte voetjes. 

AZ ontwikkelt spelers die: Het spel begrijpen, eigen keuzes kunnen maken op de hoogste snelheid, technische en fysiek in optimale conditie, 24/7 gericht zijn op presteren, een sterke persoonlijkheid hebben.

Karaktereigenschappen: nieuwsgierig en leergierig, zelfeffectief, nederig, teamgericht, aanpassingsvermogen, altijd gericht zijn op ontwikkeling.

Veel variatie en afwisseling in training en wedstrijd. Trainen op veel verschillende ondergronden zoals steen, gras, kunstgras en zand. Trainen met verschillende medespelers. Wedstrijden spelen tegen veel verschillende tegenstanders in verschillende formaties. Spelen op veel verschillende posities. En het trainen op veel verschillende bewegingen. 

Juiste langetermijnontwikkeling

https://www.az.nl/nl/jeugdopleiding

https://www.az.nl/nl/AZ/university

Volgende pagina: Geboortemaand effect

Advertentie
%d bloggers liken dit: