Onder talentontwikkeling valt dat je het maximale haalt uit bijzonder talent. Bijzonder talent is dat je beter bent dan gemiddeld. Een echte uitblinker! Deze high potentials maken het verschil binnen een team en zijn in staat de juiste keuzes te maken in topwedstrijden. De kunst zit hem in het herkennen van het talent en daarnaast het herkennen van de persoon met al zijn karaktereigenschappen. Dan uiteindelijk de manier van coachen, zodat die spelers het stadion halen. De truc is dat je erachter komt dat iemand talent heeft en wat dat talent is.
Profiel van een topvoetballer: – Aanpassingsvermogen Een topvoetballer moet zich snel weten aan te passen aan een hoger niveau. Daarin staan snel denken, handelen en keuzes maken centraal. – Passie en altijd willen winnen Kenmerk van een echte winnaar is een extreme reactie op verlies en dat hoort bij topsport. Topspelers zijn enorm teleurgesteld als ze verliezen. Teleurgesteld in het presteren van zichzelf en het team. – Altijd willen verbeteren Een reflecterend vermogen is daarvoor nodig. |
Praten over talent, spelertjes bestempelen als talent en het scouten van erg jonge voetballers blijft een gevoelig onderwerp. Mijn mening is om spelers zo lang mogelijk in zijn/haar vertrouwde omgeving te laten tenminste tot en met de basisschool leeftijd,12/13 jaar. Uit onderzoek van de KNVB blijkt ook dat het schadelijk is voor het kind om te scouten onder de 10 jaar.
In 2007 liet de KNVB onderzoek uitvoeren waaruit bleek dat scouten onder de tien jaar schadelijk is voor het kind. Kinderen worden uit hun vertrouwde omgeving gehaald, trainen zes keer per week en houden geen tijd over voor ontwikkeling op andere gebieden. Bovendien zorgt de druk om te presteren voor stress. Voor de grote groep jongens die de top uiteindelijk niet haalt, rest desillusie. The Guardian beschreef vorig jaar uitgebreid hoe ‘afgeschreven talent’ mentaal worstelt. Er is ook geen garantie voor later succes. Bovendien is uit verschillende onderzoeken gebleken dat vroege talentidentificatie en specialisatie geen garantie geven op later succes. Talent blijkt zich namelijk niet lineair te ontwikkelen. Zo kan het dat spelers die rond de acht jaar heel snel en behendig zijn, deze kwaliteiten na hun groeispurt weer verliezen. Andersom geldt het ook: sommige spelers in de absolute wereldtop zijn pas na hun tiende jaar ontdekt.
Lees het stuk in De Correspondent hieronder:
De jeugdopleiding van AZ Alkmaar heeft zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld. Spelers uit de eigen opleiding die het betaalde voetbal hebben gehaald zijn onder andere Stengs, Koopmeiners, Wijndal, Boadu, Lens, Hoedt, Vormer, Til, Narsingh, Maher, Vlaar.
Talent = aanleg x leervermogen x tijd.
Aanleg kun je onderverdelen in cognitieve capaciteit, fysieke capaciteit, temperament. Aanleg is alles waarmee een speler geboren is.
Leervermogen staat voor ontwikkeling. De mate waarin hij in staat is om zich te ontwikkelen tot een betere speler.
Bouwstenen van Talent: Snel bewegen. Snel denken | instelling. zachte voetjes.

AZ ontwikkelt spelers die: Het spel begrijpen, eigen keuzes kunnen maken op de hoogste snelheid, technische en fysiek in optimale conditie, 24/7 gericht zijn op presteren, een sterke persoonlijkheid hebben.
Karaktereigenschappen: nieuwsgierig en leergierig, zelfeffectief, nederig, teamgericht, aanpassingsvermogen, altijd gericht zijn op ontwikkeling.
Veel variatie en afwisseling in training en wedstrijd. Trainen op veel verschillende ondergronden zoals steen, gras, kunstgras en zand. Trainen met verschillende medespelers. Wedstrijden spelen tegen veel verschillende tegenstanders in verschillende formaties. Spelen op veel verschillende posities. En het trainen op veel verschillende bewegingen.

https://www.az.nl/nl/jeugdopleiding
https://www.az.nl/nl/AZ/university
Wat zijn de 6 breinprincipes en hoe kunnen wij dit toepassen:
Focus: maak het aandachtig, nuttig, voorstelbaar en realistisch. Herhalen: dezelfde boodschap, maar op verschillende momenten en steeds een beetje anders oefenen, spreiden en inslijpen. Emotie: maak het spannend en uitdagend.
Creatie: actief aan de slag, laat dieper nadenken.
Zintuiglijk rijk: voelen, proeven, ruiken, zien…. zet zoveel mogelijk zintuigen in beweging.
Voortbouwen: sluit aan op voorkennis, maak gebruik van associaties en reflecteer.
Lees meer over neuroplasticiteit en over de verschillende trainingsmethodes.