Biologische Leeftijd

Biologische leeftijd

Spelen en trainen met spelers van dezelfde biologische leeftijd

Er bestaat verschil tussen de chronologische leeftijd (kalenderleeftijd) van spelers en hun biologische leeftijd. Die lopen niet parallel. Twee spelers kunnen net zo oud zijn, terwijl de een al veel verder is in zijn fysieke en motorische ontwikkeling dan de ander. Een verschil in voetbalvaardigheden is dan soms ook zichtbaar. Op een latere leeftijd elimineren zich deze verschillen van de kinderen die volgroeid zijn. Als club moet je er naar streven om de spelers de beste omgeving te kunnen bieden, zodat zij zich als voetballers optimaal kunnen ontwikkelen. Omdat te kunnen realiseren, moet de club zich verdiepen in de ‘Biologische leeftijd’ van de spelers.

Dus niet  zozeer kijken naar de kalenderleeftijd van spelers, maar ook specifiek naar de biologische leeftijd (leeftijd ten opzichte van de Peak Height Velocity). Zo kun je bepalen of de spelers vroeg, laat of gemiddeld zijn in hun ontwikkeling. De groeispurt varieert per individu, in timing, tempo en duur (jongens tussen de 13-16 jaar en meisjes tussen 10-14 jaar). Deze Peak Height Velocity (PHV) is de maximale snelheid van lengtegroei tijdens de groeispurt. De zogenaamde Age of Peak Height Velocity (APHV) is de tijd die een kind verwijderd is van zijn of haar moment van maximale lengtegroei.

Deze groeiberekening geeft een schatting van waar de speler zich in zijn of haar fysieke ontwikkeling bevindt.  En uiteindelijk wat er “trainbaar” en “minder trainbaar” is voor de speler. De biologische ontwikkelingsleeftijd en het concept “Bio-banding” zijn nauw verbonden. Bio-banding is een concept dat word gebruikt door voetbalbonden in Spanje, België, en England (in de test fase).  Het is een manier van selecteren die ervoor zorgt dat kinderen, die even ver zijn in hun biologische ontwikkeling tegen elkaar uitkomen.

Wat kun je ermee doen:
– De gegevens van de lengte, zitlengte en gewicht geven ons inzicht in hoever de speler verwijderd is van zijn groeispurt.
– Spelers met dezelfde PHV samen laten trainen en wedstrijden laten spelen.
– Binnen het elftal oefenvormen indelen op Biologische leeftijd.
– Bij het beoordelen van het talent in relatie tot de selectieprocedure rekening houden met Biologische leeftijd.
– Blessurepreventie voor onze jeugdspelers in de groeispurt

Volgende pagina: Hoe ontwikkelen wij talent

Advertentie
%d bloggers liken dit: